|
Wojciech Nowicki
Ur. 1968 r. Pisarz, kurator wystaw fotograficznych, krytyk kulinarny.
Publikuje w „Gazecie Wyborczej” (gdzie ukazują się m.in. jego cotygodniowe recenzje kulinarne), w „Tygodniku Powszechnym” oraz w innych pismach. Należy do rady programowej Miesiąca Fotografii w Krakowie. Mieszka w Krakowie.
Bibliografia:
Dno oka. Eseje o fotografii, Wołowiec: Czarne, 2010; książka znalazła się w finale nagrody literackiej NIKE 2011 i została nagrodzona w 2012 r. przez Polskie Towarzystwo Wydawców Książek
Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce, Kraków: Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli, 2011
Salki, Wołowiec: Czarne, 2013; książka otrzymała Nagrodę Literacką Gdynia 2014 w kategorii eseju, była nominowana do Jan Michalski Prize for Literature
Odbicie, Wołowiec: Czarne, 2015
Cieśniny, Wołowiec: Czarne, 2019
| Copyright: Agencja Autorska Autograf |